fredag 27 november 2009

JULIETTE LEWIS AND THE NEW ROMANTIQUES - “Terra Incognita” ****


Natural Born Killers, From Dusk Till Dawn och Kalifornia, ja JULIETTE LEWIS' bedrifter på bioduken är många. Med kompbandet THE LICKS och albumet ”Four on the Floor” fick hon sitt bejublande genombrott 2006. Men denna gången återvänder hon med ett annat band. Anledningen ska visst vara att hon inte tyckte att kreativiteten och gränserna längre flödade med THE LICKS. Istället har hon utforskat nya marker där ledord som groove och psykedelia fått bestämma riktning på resultatet.

Producent på denna nya giv är Omar Rodriguez Lopez (gitarrist i THE MARS VOLTA) som verkligen har satt sin prägel på albumet. Resultatet är en ambient och progressiv känsla. Lyssna på Junkyard Heart och upplev Omars riviga energi. Eller Female Persecution, ett reciterande stycke med en hypnotiserande förmåga.

Juliette har vänt catchigheten ryggen och istället trätt in i okänt landskap, som albumets titel indikerar. Rösten är själsligt blottande men med en släggas slagkraft. Den skvallrar om självupplevt himmel, helvete, gråt, tröst, misstag och mognad. Hennes lyrik blir därför ingen kliché.

Under mina många resor genom ”Terra Incognita” stelnar jag ofta till. Visst är det ibland trevande och Bambi-skakigt när Juliette låter skör, till exempel i Suicide Dive Bombers. Men skivan är smart och som skapt för lång hållbarhetstid. Är du som jag och föredrar en öppen själ framför glossiga förpackningar, kommer även du trilla dit.

Censurera inte dina öron från denna dam!Text: Banesa Martinez
Länk: http://www.myspace.com/juliettelewis
Bolag: Roadrunner Records


Inga kommentarer: