söndag 2 augusti 2009

SPIRITS OF THE DEAD - "S/T" ****

Det är svårt att sätta fingret på vilket SPIRITS OF THE DEADs musikaliska recept är. "Psychedelic-stoner-folk-rock" enligt MySpace-sidan. En mer utsvävad beskrivning är att de skapar rock med en sökande blick i horisonten, bombastiska nedslag med högerfot och böljande tyger längs med siluetten. Detta tillsammans med en lyrik som är lika bestämd och berusande som kompositionerna.


Inledande White Lady/ Black Rave tilltar med H1N1-virusets effekt och bär med sig överraskningar till dina öron i åtta minuter. I Red blir bandets mentala vidder tydliga via instrumentlekar och en sorts domedagskänsla. Medan Traveller In Time transformeras från kikare till kalejdoskop via mullrande gitarr, obskyra bakgrundsljud och stämningsfyllda mellanspel.


Sångaren Ragnar Vikse tar sin roll på allvar. Han uppnår en tillfredsställande jämvikt mellan att låta som ESKOBARs Daniel Bellqvist och WOLFMOTHERs Andrew Stockdale. Trots att de bara har sju spår på sig imponerar kvartetten med sitt debutalbum. Ibland blir musiken lite för lugn, men det är ändå uppenbart att "Spirits Of The Dead" är en skiva som växer med varje lyssning.


Text: Banesa Martinez
URL: http://www.myspace.com/spiritsofthedeadmusic
Line-up: Ole Øvstedal (gitarr), Ragnar Vikse (sång), Geir Thorstensen (trummor) och Deadly Nightshade (bas, keyboard)
Finns på Spotify: Ja

Inga kommentarer: