torsdag 19 februari 2009

ASVA – ”What You Don´t Know Is Frontier” ****Stuart Dahlquist (SUNN O))), BURNING WITCH) axlar oket för vad som går under namnet ASVA. Är man bekant med de akter Stuart tidigare figurerat i höjer man kanske inte nämnvärt på ögonbrynen av förvåning inför vad som bjuds på ”What You Don´t Know Is Frontier”. En skiva som närmast kan placeras i samma fack som just nämnda SUNN O))). Det är med en extrem släpighet, dovhet och en oerhört påfrestande tyngd som de fyra avgrundsmörka styckena alla runt 15-minutersstrecket möter lyssnaren.

Cynikern i mig vill bitvis jämföra det med att skita på ett stycke målarduk, för att sedan kalla det ”bra konst”, känslomänniskan hänföras.

ASVA vinner i längden på att faktiskt låta som musik, om än ganska minimalistisk sådan, och inte bara oväsen. Andra spåret talar övertydligt för detta. Efter dryga tio minuters surrande och svajande kommer så slagverk och nedstämda gitarrer in och förhöjer den underliggande Doom-känslan, skivan hittar hem.

Låt nummer tre, vars inledning baseras på en melankoliska synthslingan, innefattar en kvinnostämma framförande skivans enda vokala insats. På ett språk jag visserligen inte förstår ett ord av, får hon (Holly Johnston) en att känna visst hopp inför en annars ganska dämpad sinnesstämning. En skön känsla finns där, känslan av att det är någonting fint och behagligt i allt det där fula och obehagliga, det är precis vad den här typen av musik grundar sig på.

Betyg: ****
Text: Manne Påhlsson
Bolag: Southern Records
Länk: www.myspace.com/asvaband

Inga kommentarer: