onsdag 11 februari 2009

ALIX - "Good 1" ****2008 återvände ALIX med sin femte fullängdsskiva. På den fyndigt namngivna "Good 1" vandrar Italienarna allt djupare i sin väg mot ett mer originellt sound. Sångerskan Alice känns än mer självklar som vokalist. Inte bara för att sången är mer artikulerad utan även för att hon tar plats med pondus. Därtill gör konvolutet de smarta texterna mer tydliga om man missar något.


Soundet är uppbyggt av monotona inslag, framträdande rytmisk gitarr, och en karaktärsstark sång. Det är under etiketten psykedelisk rock n roll de beskriver sin ljudkompott på MySpace. Där jämförs också Alices röst som en blandning av bl.a. GRACE SLICK och en kvinnlig version av ROBERT PLANT.


Fet
I titelspårets mysiga gitarrdis kan du avnjuta ALIX i sitt esse. De tio spåren är mixade av Steve Albini som tidigare jobbat med NIRVANA, PJ HARVEY och PAGE & PLANT. På den sista anhalten, Bianco e Nero, återfinns den enda låten som sjungs på italienska. Den platsar minsann som finish då ALIX genast känns än mer mystiska och råbarkade i sin musikaliska stil. I denna över åtta minuter långa giv får dessutom sensualismen och tyngden mer utrymme.

Våga utöka skivsamlingen med denna giv, du lär inte bli besviken.


Text: Banesa Martinez
Länk: www.myspace.com/alixband
Line-up: Alice Albertazzi (sång), Gianfranco Romanelli (bas), Pippo de Palma (gitarr) & Andrea Insulla (trummor).
Skivbolag: TrebleLabel Records


Inga kommentarer: