onsdag 10 december 2008

Sammy Hagar - Cosmic Universal Fashion *


Sammy Hagar är en jättesympatisk kille och en duktig affärsman. Vem känner inte till hans klubb Cabo Wabo Cantina? Och vem har undgått att han sålt sitt tequilamärke med samma namn till spritjätten Campari för 80 miljoner dollar.

Det är nästan så man glömmer bort hans musikaliska förflutna i Montrose och Van Halen. Men Sammy är inte bara en mysig beach bum som blivit affärsman. Mitt i alltihopa turnerar han, åker på Sammy-kryssningar, firar sin egen födelsedag varje år med livespelning för fansen och spelar in skivor.

Nu är det dags igen. Med sig i studion har han vapendragaren Michael Anthony (tidigare basist i Van Halen) och inga mindre än trumslagaren Matt Sorum (Velvet Revolver, ex. Guns N Roses) och gitarristen Billy Duffy från The Cult. Det är inga dåliga musiker han har plockat in. Det borde kunna vara riktigt bra. Men det är inte där det spricker. Hans ansträngt skrikiga röst och det svaga låtmaterialet gör skivan till en sorglig historia.

Det spretar både hit och dit. Öppningen med titelspåret sätter ribban direkt. Cosmic Universal Fashion är förmodligen menad att vara en cool modern låt med beats och ett lite djupare budskap. Men det låter bara daterat och i videon till låten återanvänder man manuset till Van Hagar-klassikern ”Right Now”. Skillnaden är bara att det här inte är en hit. Och videobudgeten ser ut att vara en bråkdel av MTV Award-vinnaren man plagierat.

Sen fylls skivan ut med ett bluesigt spår, lite Zeppelindoft, två Van Hagar låtar som spelats in live och en fruktansvärd slakt av Beastie Boys party anthem ”Fight For Your Right”. Den enda låten som håller hyfsad kvalitet är ”Loud” som med sin amerikanska fun-loving-Red-Rocker -attityd platsar något sånär på förfesten.

Man kan inte låta bli att ställa sig frågan: Blir det så här när en rik man får göra som han vill utan att någon omkring vågar säga ifrån? Sammy skulle behöva en duktig A&R och en bra producent för att få till ett starkt album.

Då är jag mer nyfiken på nya supergruppen som går under arbetsnamnet ”Chickenfoot”. Det ryktas om album redan i vår från bandet som består av Sammy Hagar, Michael Anthony, Joe Satriani & Chad Smith. Förhoppningsvis är det värt att vänta på och fram till dess håll till godo med Van Hagars 5150.

Betyg: *
Text: Jonas Curling
Länk: www.allmusic.com

Inga kommentarer: