måndag 6 oktober 2008

THE BANNER – ”Frailty” ****


New Jersey bandet hamrar Metalcore av 90-talssnitt, utan att för den sakens skull kännas passé eller tråkigt. Ett mörkare alster i genren var det länge sedan vi fick avnjuta, och till tonerna skapar jag i tankarna min egen musikvideo. Den innehåller en svartvit skildring av oljeskadade fåglar, kämpandes mot en säker undergång. En ganska målande beskrivning av hur bandet låter.

De 12 spår som trängs på Frailty stretar åt olika håll. Efter ett bluesdoftande intro och en minuts mörkt och långsamt malande i utsökta The Wolf är det igång på allvar. Breakdowns och andra NYHC-vibbar finns självklart och utöver tunggunget slänger bandet in en hel del snabbare och punkigare, nästintill grindiga partier.

I det senare finner jag en viss likhet med ett tidigt TOTALT JÄVLA MÖRKER, men självklart är THE BANNER betydligt mycket bättre än så, då deras mörka domedagskänsla upplevs som äkta.

Sångaren Joey Southside är rosenrasande på precis samma sätt som min gamle favorit Tim Singer (DEADGUY, KISS IT GOODBYE) och lyfter musiken till en ännu högre nivå. Att plattan begåvats med en riktigt krossande ljudbild, blir som bensin på elden och när sista spåret nått sitt slut är det bara att konstatera: Om man kunde omvandla känslan av att skära sig på ollonet med ett A4-ark till något bra, så är det den känslan THE BANNER förmedlar till lyssnaren.

Betyg: ****
Text: Manne Påhlsson
Bolag: Ferret Music
Länk: http://www.myspace.com/thebanner

Inga kommentarer: