torsdag 25 september 2008

THE HAUNTED "Versus" *****


Om 2004 års ”rEVOLVEr” var en frontalattack på samhället och efterföljaren ”The Dead Eye” en introvert och självlärande historia, är ”Versus” den logiska uppföljningen. Peter Dolving, Sveriges trasigaste frontman och med åsikt om det mesta, har på thrashtitanernas sjätte opus satt sig i centrum och blickat ut mot omvärlden. ”Versus” är individen mot samhället.

Har man ett brokigt förflutet av missbruk, sexuellt utnyttjande och även en kraftig släng av ADHD, kan det te sig logiskt att lyriken inte alltid förefaller positiv. ”Versus” är däremot inte lika becksvart som 2006 års inåtvända skapelse. Fan, jag tror till och med man kan skönja lite glada tongångar hos Sveriges kanske mest respekterade frontfigur. Lyssna bara på Little Cage; ”So this is the first time I’m not lying when I said I’m fine”. Dolvings terapi har gett utdelning!

Moronic Colossus ger mig precis den vänstervridna spark i skrevet jag behöver. Denna tvåtaktsdänga har alla element som gjort göteborgarna kända som en habilt rockande akt. Sedan händer det saker må jag säga. Skuld, en klagosång med delvis svensk text är kanske det mest uppfriskande bandet gjort. En härlig halvleksvila på skivan.

Som en upphittad länk mellan Ying & Yang; ”Versus” ligger och balanserar hårfint i gränslandet mellan de kontrasterna båda föregångarna utgjorde. Ännu mer dynamik har smugit sig in under huden och man hör tydligt tvillingarnas förkärlek till 80-talets TROUBLE. De nästan bluesinspirerande styckena Rivers Run och Iron Mask armbågar sig fram bland de direkta käftsmällarna.

Det kanske i särklass mest udda som THE HAUNTED gjort är avslutaren Imperial Death March. Ett primalt och repetitivt men ack så effektfullt riff maler genom denna avslutare som en illa balanserad sågklinga och lämnar mig tämligen mörbultad. Kan denna sludge/doom-pärla vara ett outforskat område för bandet?

”Versus” är en enstöring som inte köpslår med någon.

Betyg: *****
Text: Tomasz Swiesciak, 2008-09-25
Bolag: Century Media
Länk: www.the-haunted.com

Inga kommentarer: