fredag 5 september 2008

EVERGREY ”Torn” **

Vid första genomlyssningen blev jag positivt förvånad av ”Torn” och skrev ned superlativ som ”storslaget”, ”episkt och ”kraftfullt”. Nu sitter jag här vid tionde genomlyssningen och får gott äta upp mina ord. Ett fan på Blabbermouth skriver att ”allt Tom S Englund tar i blir till guld”.

Nja, kattguld kanske…

För så här är det, ju mer jag lyssnar på EVERGREYs sjunde studioalbum, desto mer slätstruken finner jag den. Och det är detta som är mitt personliga problem med bandet; slätstrukenheten. För mig är det synonymt med bandnamnet. Grammisvinnare eller inte; jag skrapar på albumytan lika hetsigt som pensionärerna skrapar sina trisslotter och finner inget djup därunder.

Jag förstår inte vad som är fel? Jag vill verkligen gilla EVERGREY. Det är en bunt kompetenta musiker som skriver bra musik men jag kan inte frångå känslan av att bandet är urtrista. Inte heller bättrade bandet på denna känsla när jag bevittnade en lika tråkig vardagsspelning förra hösten.

Nu är inte allt dåligt faktiskt. Jag föredrar ”Torn” långt mer än den urvattnade föregångaren ”Monday Morning Apocalypse”. Samtidigt var bandet i behov av förnyelse då denna skiva spelades in. Detta nya opus präglas av elva spår som andas dynamik, progressivitet och tyngd. Däremot verkar bandet fortfarande leta efter sig själva och beskriver ”Torn” som en modern mix av ”In Search Of Truth” och ”Recreation Day”. Skivan borde kanske hetat ”In Search Of Evergrey”.


Just nu ger mig inte ”Torn” något annat än skön avslappning och bra bakgrundsmusik när jag sorterar mina CD-skivor.

Betyg: **
Text: Tomasz Swiesciak, 2008-09-05

Bolag: Steamhammer/SPV
Länk: http://www.evergrey.net

3 kommentarer:

Anonym sa...

TORN Reviews
The reviews are starting to pour in, and we must admit, we’re very pleased all our hard work writing and recording TORN is paying off:

METAL HAMMER Hungary Oct 08 - Review (9 out 0f 10 points), # 1 in the
soundcheck

ROCK HARD Oct 08 | Review (9 out of 10 points), # 5 in the soundcheck,
10 x Dynamite

HEAVY Oct 08 | Review (10 out of 12 points), # 2 in the soundcheck

METALIZED Oct 08 - Review (9 out of 10 points)

BAROMETERN (5 out of 5 points)
“Torn” is the best thing Evergrey ever made - A masterpiece!

ROCKS #5/2008 (Sept/Oct) | Review (5 out of 6 points)

BREAKOUT #5/2008 | Review
Evergreys music on “Torn” is diverse and multifaced - it`s
fascinating, full of ideas and intoxicating memorable!

SWEDISHMETALZONE.COM (5 out of 5 points)
“Torn” Could be the best thing a swedish band produced, EVER!

HALLOWED MAG, review (5 out of 6 points)

YTSEJAM (4,5 out of 5 points)
It sees Evergrey continuing on a path of their own,
in solidarity with their technical might and metallic glory, for
fierceness is endured front to back!

AARDSCHOK Oct 08 - Review (79 out of 100 points), # 8 in the soundcheck

ECLIPSED Oct 08 - Review (8 out of 10 points)

METAL HAMMER Oct 08 | Review (5 out of 7points), # 7 in the soundcheck

SOUNDI, Oct 08: 4 out of 5 points, “Torn is great album which works on multiple levels. Behind it’s fine-grained ferocity there are plenty of small details to be picked out so there are things to listen for a long time.”

IMPERIUMI.NET: 9 out of 10 points, “The album’s long lasting staying power is guaranteed by the top quality production, interesting hooks both playing wise and arrangement wise, and of course the most important thing: melodies, which won’t leave your head easily at all.”

Jacob sa...

Jag finner personligen din recension av Torn rätt subjektiv. Det må hända att man finner skivan händelselös och liknande; beroende på vad man jämför med. Själv tycker jag att den är oerhört grym. Det händer grejer, samtidigt som den känns oerhört djup och välskriven. Man får vibbar av grym dödsmetal (Fear t.ex) samtidigt som man får vibbar som liknar någon form av "pop" eller liknande.

Grymt bra skiva. Det går väl inte att komma undan; alla tycker olika. Jag tycker själv att Monday Morning Apocalypse och Torn är det bästa som någonsin kommit från Evergrey...

Tomasz Swiesciak sa...

Om jag får vara objektiv i min egen kritik över min egen recension ser jag den som allt annat än subjektiv (if you catch my drift). Jag har ett personligt förhållande till bandet som är knepigt; att jag precis som jag skriver, finner musiken slätstruken och att den inte lämnar något eftertryck på mig. Det är ju objektivt om något, eller?

Det är ingen dålig skiva, långt ifrån och killarna är mer än kompetenta men det tar aldrig tag om mig på det sättet jag är fan. Personligen håller jag The Inner Circle högst. "When The Walls Go Down" ger mig rysningar längs ryggraden. Det är så jag önskar Torn hade varit.