onsdag 21 maj 2008

JUCIFER – ”L´autrichienne” ****


Jag är av den åsikten att ett bands sound bör kunna skönjas skivan igenom. En röd tråd bör finnas i låtmaterialet för att ge skivan identitet helt enkelt. Medlemmarna i JUCIFER är bevisligen inte beredda att hålla med mig.

Duon blandar och ger precis som den vill. Gungig rock avlöses av spår som osar gammal grindcore, släpande och mörka drone/doomstycken tar vid och där emellan hörs minimalistiska partier där sångerskan Amber Valentines spröda stämma enbart bärs fram av en sparsamt distad gitarr. Sen: Kaos i form av frenetiskt hardcorepunk. Denna blandning experimenteras det sedan med skivan igenom.

En aning schizofrent kan tyckas. Det är det också och hade det inte varit för vokalissans ibland PJ HARVEY-klingande röst som, när hon inte skriker, faktiskt låter relativt igenkännande, hade ”L´autrichienne” kunnat misstas för en samlingsskiva med blandade artister. Nåja, riktigt så illa är det inte, tyngden ligger trots allt på kraften och melankolin. Ett bra val, för det är där sång och musik gifter sig som allra bäst. JUCIFER, ett band att återkomma till!

Betyg: ****
Text: Manne Påhlsson
Bolag: Relapse
Hemsida: www.myspace.com /jucifer

Inga kommentarer: