söndag 13 april 2008

IN FLAMES ”A Sense Of Purpose” ****

Döm inte boken efter omslaget! Ett tjusigt yttre men vad säger detta om musiken egentligen?

Ett svalt intresse skulle inte hindra denna recensent i första taget. Det tog mig faktiskt dussintalet genomlyssningar innan jag fann det där själsligt omtumlade som jag letat efter på ”A Sense Of Purpose”. Denna nionde fullängdare är ärligt talat inte lika tillgänglig vid första intrycket som tidigare släpp. Istället får man gräva skrapa på ytan och gräva djupare för att hitta IN FLAMES typiska signum.

Utveckling kontra stagnation? Vissa påstår att göteborgarna skapat en säker framtid och kör på en redan väletablerad bana. Formulan känner vi dock alla till. Det är aggressivt och blandat med melodier utom denna värld, signerade kompositörerna Gellote och Strömblad. IN FLAMES 2008 handlar inte längre om att spränga barriärer. Istället finner lyssnaren småjusteringar för varje nytt släpp.

Klara discofavoriter är Drenched In Fear med sin typiska klatschiga refräng. Annars får de schlagersköna refrängerna denna gång stå tillbaka till förmån för mer vemod och lyrikmässig ångest. Den största överraskningen finns i den åtta minuter långa The Chosen Pessimist. Ett spår influerad av det norrländska vemodet i KHOMA. Det punkiga singelsläppet The Mirror’s Truth är lika kompromisslös som snabb samtidigt som midtempostycket Alias har en refräng som sätter sig på skallen direkt.

Skivan får mer än godkänt i media fast med klausulen ”men”. Jag struntar i det. Detta är ny metal med fin produktion, skapad med finess, äventyrslusta och en vi-skiter-i-vad-andra-tycker”-mentalitet.

Betyg: ****
Text:
Tomasz Swiesciak, 2008-04-13
Bolag: Nuclear Blast
Länk: www.inflames.com

Inga kommentarer: