tisdag 12 februari 2008

NIGHTWISH - Dark Passion Play **


Finska opera- eller symfonisk power metalakten NIGHTWISH har nu släppt sjätte albumet sedan debuten, "Angels Fall First", 1996. "Dark Passion Play" är dessutom kvintettens första efter att ha sparkat sångerskan Tarja Turunen som varit med sedan starten. Den nya och svenska vokalisten Anette Olzon bidrar med en flickig röst som tenderar att övergå till rosslig CAROLA i kombination med en rad opassande sångmelodier.

Inledande 'The Poet And The Pendulum' förskräcker med sina 14 minuter av pompösa klassiska stycken, skyars körer, kvidande skrik och ett irrationellt hattande mellan känslostämningar. Det är bitvis vackert men i största allmänhet drygt.

Jag diggar smakfulla 'Eva' vars gitarrer påminner om de lika feta gurorna i TV-serien "Miami Vice". Dessutom hinner promorösten bara dyka upp en enda gång.

Pompöst till överdåd men ändå gulligt och "häftigt". Jag gillar de olika delarna i det som gör NIGHTWISH, men låtarna är inget att hurra för. De rider på en obackad mystik, en dygd som bara låter tillgjord, råheten som bara är ett uppblåst ego samt lidandet som helt består av konventionella musikmönster.Hört om pojken som ropade varg? Bandet har förfinat idén och verkar göra musik efter den ledstjärnan.

Betyg: **
Text: Banesa Martinez

1 kommentar:

Anonym sa...

Skaffa någon som kan sin musik. detta var en av de mest hyllade hårdrocksplattorna unde 2007