fredag 7 december 2007

ENGEL – Absolute Design ***


Det är ett målmedvetet gäng, killarna i skivdebuterande ENGEL. Att man gjort sig ett namn redan innan skivkontraktet var i hamn råder det inget tvivel på, intervjuer och uttalanden smyger heller inte med att detta är på allvar. Man vill lyckas och lyckas bra. Kanske inte så konstigt.

Den fem man starka uppställningen, vars tidigare hemvist är bland andra IN FLAMES, GARDENIAN, THE CROWN, LORD BELIAL och EVERGREY är bevisligen inga färskingar. Det är viktigt att ”helheten” finns där. Allt ska klaffa. En stilren logo och enhetlig scenklädsel ger det visuella intrycket och medlemmarna gör sitt yttersta för att prestera på skiva såväl som på scen.

Jag råkar dessutom veta att bandets replokal stoltserar med en spegelvägg, för att man ska kunna studera och justera sitt kroppsspråk och rörelsemönster inför ett kommande framträdande? Kanske.

”Absolute Design”, antar jag, är en titel som kvintetten önskar ska sammanfatta plattans 12 spår metal av det modernare, kommersiellt gångbara snittet där arg skrikig sång avlöses av melankoliskt dito, på ett betydligt bättre sätt än vad som är norm för genren. Det rytmiska riffandet känns igen, men skivan i sin helhet innehåller rätt sorts djup, mörker och variation för att göra sig slagkraftig.

Måhända är slutresultatet aningen välpolerat och lättsmält för undertecknad, men även det får antas vara en väl vald strategi.

Betyg: 3/5
Text: Manne Påhlsson
Hemsida:
http://www.engelpropaganda.com
Bolag: SPV

Inga kommentarer: