tisdag 3 juli 2007

CLUTCH –”From Beale Street To Oblivion” *****


Dessa rockprofessorer vars alster jag aldrig tidigare hört har på åttonde fullängdaren fått producenthjälp av whiz-kid Joe Barresi. ”From Beale Street To Oblivion” innehar en enastående tredimensionell balans mellan en detaljrik komposition, hänsynslöshet och frispråkighet som genomsyrar skivan. Där är 11 av de 12 spåren rena dynamiten och CLUTCH visar upp sin talang att skapa tung rock med regnbågens variation.

Eric Oblander från balla FIVE HORSE JOHNSON gästar med sitt munspel på mina favoritspår ’Electric Worry’, ’Mr. Shiny Cadillackness’ och ’Black Umbrella’. Det sistnämnda spåret som med sin gungiga bas, sprudlande gitarrspel, hänsynslösa trummande och flygande orgel samlas till en charmig förpackning med Niel Fallon’s burdusa rockröst.

Det är moget på sättet att alla instrumenten bidrar till detta orginella sound och där musikerna får styla enskilt och i grupp. Ett bra exempel är ’Child of the City’ där organisten Mick Schauer (nyförvärvet som varit med sedan förra skivan) likt ett fingerfärdigt geni lyckas tygla detta övermäktiga instrument som annars brukar dränka de andra ljuden. Han är känslig i sin tangentberöring, fyller i och accentuerar där det behövs och spelar som i trans.

Varenda del i denna helhet är liksom perfekt utplacerad. Denna klassiska tunga rock med djupa bluesrötter och en råhet som får tänderna att skallra får CLUTCH att lätt glida fram till att titulera sig som ett av nutidens bästa band.

Text: Banesa Martinez
Länk: http://pro-rock.com/
www.myspace.com/clutchband
Bolag: DRT Entertainment 2007-03-27
Sättning: Tim Sult (gitarr), Jean-Paul Gaster (trummor), Dan Maines (bas), Neil Fallon (gitarr & sång) och Mick Schauer (hammondorgel, piano och clavinet).

Inga kommentarer: