lördag 23 juni 2007

KAMELOT ”Ghost Opera” ****


Det är sällsynt med denna typ av symfonisk powermetal från andra sidan Atlanten. Oftast skryter jänkarna med andra typer av innovativa genrer, vanligen mer aggressiva. Bandet KAMELOT har inte gått mig helt obemärkt förbi även om deras musik aldrig lyckats nå ända fram till mig. Infobladet skryter om ett ambitiösare band med mer uppfinningsrikedom än någonsin tidigare. Nog stämmer det för här experimenteras det både till höger och vänster med alla möjliga inslag. Vad sägs om den orientaliska inledningen på Love You To Death eller de futuristiska vibbarna på Blücher?

”Ghost Opera” är verkligen inget album i den klassiska bemärkelsen som utmärker liknande band. Epitetet ”mest lovande debuten genom tiderna” säger en hel del när de slog igenom 1992 med ”Eternity”. Faktiskt erbjuder KAMELOT en hel drös med överraskningar som lurpassar runt varje hörn. Här finns så pass många melodier och musikaliska idéer att det är förvånansvärt att de lyckats få ihop allt till en helhet. Trumspelet bjuder på stor variation samtidigt som norrmannen Khan bjuder på oerhört vackra tongångar från sin stämma. Ingen klassisk falsettröst här inte, utan ett omfång som bevisar skicklig skolning.

Visst kan de andra saker förutom Bay Area-thrash och Floridadöds i USA. KAMELOT är ett riktigt bevis på detta då ”Ghost Opera” bjuder på årets kanske största överraskning.

Betyg: **** (4 av 5)
Text: Tomasz Swiesciak 2007-06-07
Bolag: SPC/Steamhammer Records 2007-06-04

Inga kommentarer: