fredag 27 april 2007

MORS PRINCIPIUM EST ”Liberation = Termination”


Döden är början. Nog fan stämmer det på MORS PRINCIPIUM EST. Musiken träffar det där perfekta stället i magtrakten där du tappar all luft ur lungorna. Med stor spelglädje och lekfullhet bjuder bandet på melodiös dödsmetal som ämnar vara allt annat än långsam.

Det är i de episka styckena Cleansing Rain och The Distance Between bandet hittat sin nisch. Med smattrande baskaggar och en röst som inte går av för hackor levererar MORS PRINCIPUM EST sin alldeles egna tolkning av musikaliskt våld. Det är just sånginsatsen som skakat om mig i grunden. Ville Viljanen har en pipa som skulle kunna döda spädbarn vid minsta viskning. Och just när han går ännu lägre ner i registret låter han som en brunstig belgian blue på en överdos av ryssfemmor.

Det var längesen dödsmetal lät så här vackert. För att göra en botanisk liknelse kan bandet närmast jämföras med en köttätande ros - ett vackert omslag med ett farligt inre. Faktiskt tar MORS PRINCIPIUM EST ut svängarna helt och hållet och experimenterar friskt. Vad sägs om små intima syntmattor blandat med symfoniska inslag i låtar som Sinners Defeat och Orsus? Eller den fagra instrumentala Lost Beyond Retrieval? Inget känns malplacerat på ”Liberation = Termination”

Så här låter finskt jävlar anamma anno 2007. Välpolerat, professionellt och skojfriskt.

Text: Tomasz Swiesciak
Betyg: 5 av 5
Bolag: Listenable Records 2007-03-27

Inga kommentarer: