måndag 29 januari 2007

Raised Fist ”Sound of the republic” (Burning heart)


På fjärde fullängdaren återfinns skinnplågaren Matte Modin (Dark Funeral och Defleshed) vilket på ett sätt sätter agendan för denna norrländska gaphalsiga harcorepunkkvartett. Hela tolv år har passerat sedan debut-ep:n You´re Not Like Me vilket visade att hardcore och metal faktiskt kan kombineras. Inte för jag var så värst imponerad den gången, men redan då var jag överväldigad av crossover-hardcore som tidiga DRI och Verbal Abuse. Kampsportstränade språkröret Alexander ”Alle” Rajkovic har utvecklats en hel del sedan sist fastän den trogna hardcore-publiken inte kommer att kännas sig undan buffad. För alstret bjuder på en hel del skönt tvåtaktsrens i form av toppnoteringarna som ”Back”, ”Hertz island escapeades” och ”Bleed under my pen”.

We are living in this world and we're killing it / It's so absurd / And for dollar bills, we keep on drilling it, until we're mentally ill.

Raised Fist som alltid muterat sig själva med att nå nya höjder och insikter, levererar tillsammans med producenten Daniel Bergstrand (Darkane, Meshuggah, Soilwork med flera) denna gång en i synnerhet delikat huvudrätt, där fokus lyfts åtskilliga gånger från det traditionella hardcore-tröskandet. Rena sångstämmor vävs in i ett nät av samhällskritik och den blytunga rytmsektion som med hjälp av basisten Andreas Johansson svänger på enormt för tankarna till de dynamithårda delarna av Refuseds The Shape Of Punk To Come, men likväl Nines Lights Out. Måste avslutningsvis ge en eloge till Raise Fists integritet och attityd till omvärlden som visar att kvalité alltid besegrar kvantiteten. En av årets plattor har landat, var så säker.

Text: Daniel Robertsson
Betyg: 4 av 5
Genre: Metall/hardcore
Skivbolag: Burning Heart
Tidigare publicerat på www.metalheart.se

1 kommentar:

Tomczek sa...

Kom in i bandet nyligen och jag gillar mixen av metal och hardcore som de presterar. Riktigt bra