fredag 26 januari 2007

Entombed - Unreal Estate


Entombed fick förtroendet att tillsammans med Kungliga Operan utarbeta ett modernt dansprojekt, Unreal Estate, som nu är här i form av denna liveinspelning. Bandet bjuder på elva låtar, såväl klassiker som nutida stycken, hämtade mestadels från albumen Morning Star och Uprising. Föreställningen, som regisserades av Bogdan Szyber och Carina Reich, var en surrealistisk dansföreställning med 35 ballerinor. Detta skulle nog passa dvd-formatet men lever knappast upp till den liveupplevelsen som det faktiskt var.


Skivan är en oklippt version av en föreställning från 1 mars 2002 och den har ett unikt ljud. Kungliga Operan har en spännande akustik som jag faktiskt inte trodde skulle passa bandets blytunga metallsound. Höjdpunkterna som inledande Chief rebel angel, avslutande Something out of nothing och Left hand path gör att gåshuden sträcker ut sig längs min bleka kropp. Vilket reverb, det måste upprepas.


Likheterna med filmen Flying Dagger av Zhang Yimou är flera, filmen som beskriver de olika årstiderna på ett passionerat sätt men i botten är en klassisk kärlekshistoria är mångfacetterad. Unreal Estate lockar fram denna passion med hjälp av att bandet tar ut svängarna ordentligt och blir på så sätt både mångbottnad och passionerat tårdrypande. Den färgstarka digipack-utgåvan med vackert foto av Mats Bäcker får mina romantiska drag att vakna ur den grav Entombed tidigt grävt åt mig.


Text: Daniel Robertsson
Betyg: 4 av 5
Datum: 1 nov 2004
Länk: http://www.threeman.net/
www.plastichead.com


Texten först publicerad på www.labyrint.nu - 17 nov ´04

Inga kommentarer: