måndag 27 november 2006

Paatos - Silence of another kind


Detta är Paatos tredje skiva och den första jag hört av deras experimentella och melankoliska jazzrock. Silence of another kind är däremot för krävande för att slängas på när som helst, dessutom tror jag inte att musiken är skapad för det syftet.

Skivan är otroligt kompetent. Den är grundligt uttryckt där du som lyssnare får möjligheten att träda in i en mystisk fantasivärld där detaljerna är det viktiga och där sångerskan Petronella Nettermalms ömma och avväpnande röst hjälper dig tillbaka till verkligheten när musiken tagit dig tillräckligt långt bort.

Min favorit är Falling, bitterljuvt betonad genom violinen och de jazzinfluerade trummorna, där fångar Petronella möjligheten att visa upp sin mäktiga stämma. I Is that all? går musiken från smekande till stegrande mot en Smashing Pumpkins-atmosfär med ett orkesterlikt arrangemang och ett pompöst och intensivt avslut.

There will be no Miracles sammanfattar det dåliga med Paatos; deras inrikting kan lätt gå över till att bli för mycket. Det ömma blir gnälligt och tråkigt, det långsamma så långsamt att man tappar koncentrationen och melankolin så hjärtskärande och förstelnande så sångerna tappas av på dynamik.

Betyg: 3 av 5
Text: Banesa Martinez
Hemsida: www.paatos.com

Inga kommentarer: